Klädsel på en begravning
Vad ska män ha på sig på begravningen?

Vad ska män ha på sig på begravningen?

Vad ska män ha på sig på begravningen?

Har du blivit bjuden till en begravning och tycker det är svårt att avgöra vad du ska ha på dig? Oavsett om det finns någon specifik klädkod angiven eller inte kan det vara svårt att veta exakt vad man ska klä sig i inför en begravning. Som manlig gäst bör du tänka på följande saker, och förhålla dig till följande riktlinjer:

Kostym är ett vinnande koncept

För manliga gäster brukar man säga att kostym är ett vinnande koncept under en begravning. Det vill säga, du bör alltid försöka klä dig i just kostym om du blivit bjuden till en ceremoni för att hedra någon som avlidit. Frack – med väst och fluga – var det man ansåg att män skulle klä sig i på begravningar förr i tiden, men det anser man alltså inte längre. 

När det kommer till kostymens utformning mer specifikt brukar man säga att en enfärgad modell är att föredra, gärna även matt. Under kostymen rekommenderas att man har en vit skjorta med klassisk krage, kombinerat med en enfärgad slips av antingen mörk eller ljus stil beroende på din relation till den avlidne. Även diskret mönstrad slips kan funka.

Val av skor

När det kommer till valet av skor för manliga gäster rekommenderas att man håller sig till fina och uppklädda skomodeller. Ett vanligt, och även rekommenderat alternativ, är att männen bär skinnskor. Dessa bör vara rena och välputsade, och helst av en svart eller annan mörk färg.