Klädsel på en begravning
Vad ska kvinnor ha på sig på begravningen?

Vad ska kvinnor ha på sig på begravningen?

Vad ska kvinnor ha på sig på begravningen?

Ser man istället till vad som anses vara korrekt klädsel för kvinnor på en begravning finns det rätt många alternativ att välja mellan. En kvinnlig gäst på begravning kan, beroende på egen preferens och enligt det som passar en möjlig klädkod, välja att bära antingen klänning, kjol eller långbyxor med topp. 

Kjol och klänning 

Om man däremot ser till vilka av de ovanstående alternativen som anses vara ”mest” korrekt så är klänning och kjol de två vinnarna. Det speciellt om det gäller en mer formell eller traditionsenlig begravning, där långbyxor då inte anses vara passande. 

Något som däremot är viktigt att tänka på då man klär sig i klänning eller kjol är att man väljer en klänning eller kjol som är av rätt längd. Klädesplagget bör alltid minst vara tillräckligt långt för att täcka knäna, och du bör alltid ha ett par strumpbyxor undertill – att gå barbent till en begravning anses aldrig vara passande, oavsett årstid och temperatur. 

För dig som väljer att bära en kjol bör du se till att komplettera denna med en matchande blus. Blusen bör vara utan urringning, precis som att klänningen även den bör vara utan urringning och inte heller för åtsittande. Om klädesplagget inte har någon ärm, eller om ärmen är kort, är det passande att kombinera plagget med en jacka eller kofta.

Val av strumpbyxor 

Om du som kvinnlig gäst är nära anhörig till den avlidne anses det vara mest passande att klä sig i svarta eller grå strumpbyxor. Om du däremot inte är nära anhörig till den avlidne är det valfritt om du vill klä dig i mörka eller ljusa strumpbyxor.

Långbyxor

Om du inte vill bära klänning eller kjol till en begravning anses det idag även vara korrekt för kvinnor att bära långbyxor. Väljer du att göra det bör du dock se till att bära lite mer eleganta och dressade långbyxor, det vill säga inte jeans. Som komplement på överdelen är det passande med en fin blus utan urringning, och även en jacka om blusens ärm är obefintlig eller kort,.