Klädsel på en begravning
Ljus eller mörk klädsel på begravning

Ljus eller mörk klädsel på begravning

Ljus eller mörk klädsel på begravning

När det kommer till att klä sig för en begravning kan det vara lite svårt att veta vilka färger på kläderna man ska hålla sig till. Ska man satsa på ljusa, färggranna och lite mer lättsamma kläder, eller ska man hålla sig till de mörka, mer traditionella tonerna?

Vi skulle säga att man bör ta hänsyn till två faktorer vid val av färg på klädsel, eller närmare bestämt vid valet av om man ska klä sig mörkt eller ljust. Den ena faktorn är om det finns någon specifik klädkod som kläderna ska anpassas efter, det vill säga om det angivits något speciellt i inbjudan eller dödsannonsen. 

Den andra faktorn är att man ska välja kläder som är passande för situationen. En begravning är ju trots allt en rätt påfrestande och tung ceremoni för många. Då gäller det att man har kläder som är fina och passande för tillfället, som stämmer överens med resterande tongång och som känns rätt i stunden då man ska ta ett sista farväl.

Ingen specifik klädkod

Finns det ingen specifik klädkod att utgå ifrån är det inte bara fritt fram för dig att välja och vraka mellan olika färger och stilar. Utan har det inte sagts något speciellt om klädkod bör du alltid se till att klä dig i mörk klädsel. 

Det behöver inte bara innebära att du ska klä dig i svarta kläder, utan även kläder i mörkgrått, mörkblått och liknande kan vara bra. Tänk dock på att skjortan under den mörka kavajen eller kostymen bör vara vit. Detsamma gäller om du som kvinna ska ha på sig en blus under kavajen – den bör också vara vit.

Valfri klädsel

Gäller istället klädkod ”valfri klädsel”, vilket alltså trots den ospecifika bestämmelsen är en klädkod, innebär det att du själv får avgöra om du ska klä dig mörkt eller ljust. Med ljust menas dock kläder i diskreta, milda och ljusa toner. Vill du klä dig i färg är det alltså upp till dig, men du bör hålla det lågmält. 

Klädkod ljus klädsel

Om det däremot finns angett i inbjudan eller dödsannonsen att klädkoden är ”ljus klädsel” innebär det att du som gäst ska klä dig i just det; kläder i ljusa, milda och diskreta toner. Vitt och allt för färgstarkt bör du undvika. Anledningen att man väljer att ha en ljus klädsel som klädkod är ofta för att man vill att ceremonin ska kännas något mer lättsam och glad.